Proteínmi možno predchádzať osteoporóze

Je známe, že pre zdravé kosti potrebujeme vápnik a vitamín D. Menej známy je fakt, že pre zdravé kosti a predchádzanie osteoporóze je tiež nutný adektvátny prísun proteínov.

proteíny prevencia proti osteoporoze

PROTEÍNY PRISPIEVAJÚ NIELEN K RASTU SVALOVEJ HMOTY, ALE I KU ZDRAVIU KOSTÍ

Podľa vedeckých štúdií proteíny vplývajú na hustotu kostnej hmoty. Pri prevencii zlomeniny bedrových kĺbov u starších žien je príjem proteínov dôležitejší ako príjem vápnika a vitamínu D. Ak konzumujú veľmi nízky obsah proteínov, vystavujú sa vyššiemu riziku zlomeniny bedrových kĺbov. Pacienti so zlomeným bedrovým kĺbom, ktorí boli na bielkovinovej diéte, vykázali zníženú stratu kostnej hustoty o polovicu a pozitívny dopad na posilnenie svalstva.

Výsledky štúdií napovedajú, že nízky príjem proteínov je najmä u starých ľudí úzko spojený so stratou hustoty kostnej hmoty, osteoporotickými fraktúrami a kostnou homeostázou. Nízky prísun proteínov má za následok osteopéniu. Starší ľudia majú nedostatočný príjem proteínov v strave, čo môže škodiť ich kostrovému systému. Campbell preto odporúča zvýšiť odporúčanú dennú dávku proteínov pre starých ľudí.

Vo výskume z r. 2002 vzorka 342 mužov a žien nad 65 rokov prijímala denne 500 mg vápnika a 500 mg vitamínu D. Po trojročnom pozorovaní vedci konštatovali, že konzumujúci vysokoproteínovú diétu mali značne zvýšenú hustotu kostnej hmoty (BMD). Je pravda, že oproti viacerým výskumom iný, 18 mesačný výskum z r. 2015, počas ktorého klienti dostávali viac ako 0,8 g proteínu na kg a deň, nezistil zvýšenie BMD, avšak bolo evidentné uchovanie svalovej hmoty bez tuku bez negatívneho dopadu na zdravie kostí či funkciu obličiek.

Proteínovej diéte býva pripisovaný ako sprievodný jav calciuria – vylučovanie vápnika močom. Na základe štúdií však proteíny s vápnikom spôsobujú vyššiu vstrebateľnosť vápnika a zdravie kostí. Chu so svojim tímom zdvojnásobili dávky proteínov u starších ľudí a u väčšiny z nich zaznamenali zlepšenie rovnováhy vápnika.

Ak máte denne vyváženú stravu obsahujúcu mliečne výroby, ryby, ovocie a zeleninu, vaše telo by malo mať dostatok vitamínov. Nedávne štúdie uvádzajú, že olivy, sója, čučoriedky a jedlá bohaté na omega-3 kyseliny (ryby, ľanový olej), či dokonca mierny príjem alkoholických a nealkoholických nápojov (víno, pivo, čaje) tiež predstavujú vhodnú výživu pre kosti. Kofeín, naopak, znižuje schopnosť absorbovať vápnik a, podobne ako coca cola či soľ, ktorá odvápňuje, prispieva k zhoršovaniu stavu kostí. Preto obmedzte konzumáciu kávy.

Podľa NARIADENIA EURÓPSKEJ KOMISIE (EÚ) č. 432/2012 možno oficiálne používať nasledovné zdravotné tvrdenie za podmienok uvedených nižšie:

“Bielkoviny prispievajú k rastu svalovej hmoty”, “Bielkoviny prispievajú k udržaniu svalovej hmoty”, “Bielkoviny prispievajú k udržaniu zdravých kostí”.

Tvrdenie sa môže používať len v prípade potraviny, ktorá je aspoň zdrojom bielkovín, ako sa uvádza v tvrdení ZDROJ BIELKOVÍN uvedenom v prílohe k nariadeniu (ES) č. 1924/2006: “ZDROJ BIELKOVÍN. Tvrdenie, že potravina je zdrojom bielkovín, a každé tvrdenie, ktoré môže mať pre spotrebiteľa rovnaký význam, sa môže uvádzať len vtedy, ak aspoň 12 % energetickej hodnoty potraviny poskytujú bielkoviny.”

Komentáře

V tuto chvíli žádný komentář!

Zanechte svůj komentář

Neděle pondělí úterý středa Čtvrtek pátek sobota leden Únor březen duben Smět červen červenec srpen září říjen listopad prosinec